beats by dre cheap

Pleonazam

Pleonazam, (od grčke riječi pleonasmós -suvišak, pretek) znači upotrebu viška riječi u govoru ili pisanju.

Gramatika nema ništa protiv pleonazama. Rečenica :
Ja ću ići svojoj maloj kućici je gramatički potpuno ispravna. Konstrukcija same rečenice je u redu, jer pridjev mala može ići uz imenicu kućica i s njom se slaže i u rodu i u broju i u padežu. U sintaksi takva veza među sintagmama zove se slaganje, ali sa značenjskog, semantičkog aspekta tu zatičemo redundancu, odnosno višak, jer ako kažemo da je kućica onda se podrazumijeva da je mala. Međutim, pleonazmi mogu imati određenu stilsku vrijednost, kao što je npr. naglašavanje neke osobine.
Recimo, šetate ulicom i ispred vas ide djevojka i vi primjećujete da ju je neko pljunuo po sred leđa. Ubrzavate korak da je sustignete i da je upozorite da se obriše, ali kako ste sve bliže djevojci, sve više ste sigurni u to da nije u pitanju upljuvak nego ovolišni ranac. Na kafi sa prijateljicom, recimo istog tog dana, opisivaćete ranac kao majušni rančić i pokazivati dimenzije pomenutog predmeta odvajajući kažiprst od palca dva cm.

Ako ne daj Bože  imate običaj čitati knjige, možete primjetiti da u romanu pleonazam može poslužiti govornoj karakterizaciji lika, neko se može obilato koristiti pleonazmima, a kroz to možete zaključiti dosta toga o nečijem karakteru. U zavisnosti od konteksta u kojem se upotrebljava, možemo ga shvatiti, ili kao nepravilnost, ili kao nešto što je sasvim u redu.

Napisala Vila Vilica Baba Žaba Baraba i Bubašvaba

Bosanski jezik
http://bosanskijezik.blogger.ba
14/12/2006 13:29